fbpx

II JURAJSKI KPD


Szczegóły wydarzenia

  • Date:
  • Kategorie:

Jurajski Konkurs Piw Domowych nastawiony jest na promocję, wśród rosnącej społeczności piwowarów domowych, alternatywnych metod fermentacji piwa (spontanicznej, kwaśnej oraz dzikiej). Kategorie konkursowe dobrane zostały tak, aby uwzględnić różne tradycje piwowarskie, różne techniki produkcji piw dzikich i kwaśnych oraz najnowsze trendy w piwowarstwie domowym i rzemieślniczym. Dodatkowo, w celu urozmaicenia konkursu, w skład kategorii wchodzą także: klon słynnego piwa oraz piwo dolnej fermentacji.

Założeniem konkursu jest, by każda kolejna edycja była coraz ciekawsza oraz wymagająca od browaru domowego zarówno większej wiedzy, jak i umiejętności produkcji kompleksowego, pijalnego trunku. Wszystkie kategorie zostały ogłoszone z odpowiednim wyprzedzeniem z kilku powodów. Po pierwsze, wiele z nich wymaga długiego okresu fermentacji. Po drugie, w celu poprawnego uwarzenia niektórych stylów potrzebna jest produkcja większej ilości piw i następne blendowanie trunków o różnym wieku.
Konkurs przeprowadzony zostanie w sześciu kategoriach:

• Owocowe, kwaśne piwo / Fruit Sour Beer [Balling w zależności od wybranego stylu] • Lichtenhainer [8,0° – 10,0° Blg] • Lambik / Unblended Lambic [10,0° – 13,3° Blg] • Dziki Tripel / Wild Belgian Tripel [18,2° – 20,4° Blg] • American Russian Imperial Stout [18,2° – 27,0° Blg] • Klon piwa „Schneider Aventinus Weizen Eisbock” / „Schneider Aventinus Weizen Eisbock” Clone [25,5° Blg]

Jurajski Konkurs Piw Domowych przeprowadzony zostanie wg Zasad Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych określonych przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Wszystkie kategorie ocenione zostaną przez certyfikowanych sędziów PSPD.

Podstawą przeprowadzenia konkursu jest Regulamin II Jurajskiego Konkursu Piw Domowych (ogłoszony zostanie w I poł. 2016 r.), na który składa się Opis Kategorii Konkursowych II JKPD. Opis Kategorii zawiera wytyczne dla piwowarów domowych odnośnie danej kategorii oraz wyznacza ramy interpretacji sędziów podczas konkursu.

Mam nadzieję, że JKPD przysłuży się promocji w naszym kraju piw kwaśnych i dzikich, a piwowarzy domowi chętnie spróbują sił w ujarzmianiu bakterii i dzikich drożdży.

Paweł Masłowski
Organizator II JKPD