fbpx
Aktualności

Porter Bałtycki – Piwowarski Skarb Polski – WYNIKI

Podczas tegorocznej Brackiej Jesieni, połączonej z jubileuszem 170-lecia Browaru Zamkowego Cieszyn, odbyła się VI edycja Konkursu Piw Domowych „Porter Bałtycki – Piwowarski Skarb Polski”.

Jury, obradujące pod przewodnictwem Artura Napiórkowskiego, spośród nadesłanym 34 piw wybrało w piątek, 2 września, podczas eliminacji 10 najlepszych trunków, które w sobotę, 3 września zostały szczegółowo ocenione przez Komisję w składzie:
Andrzej Sadownik
Krzysztof Kaczmarek
Dominik Szczodry
Łukasz Jajecznica
Łukasz Kojro

Werdyktem Komisji zwycięzcą konkursu z bardzo wysoką, świadczącą o klasie piwa średnią ocen 42,4 punktów został Wojciech Wenglorz (Sherlock Home Brewery), który otrzymuje:
– Zestaw Portera Jubileuszowego od Browaru Zamkowego Cieszyn
– 25 kg słodu pilzneńskiego Weyermann® + chmiel Lubelski i Marynka po 3 x 30 g + drożdże Fermentis Saflager W34/70 – 3 szt ufundowane przez Browamatora
– Drożdże od Fermentum Mobile
– Słód pilzneński i autorski karmelowo-prażonego ufundowane przez Browar Kormoran
– Bezprzewodowy termometr do żywności od Centrum Warzenia Domowego Piwa „Piwo Piweczko”

Miejsce drugie, ze średnią ocen 40,4 punktów zdobył Adam Chrostek z browaru domowego Piwo Piweczko i otrzymuje:
– 15 kg słodu pilzneńskiego Weyermann® + chmiel Marynka i Lubelski po 3 x 30 g + drożdże Fermentis Saflager W34/70 – 2 szt ufundowane przez Browamatora
– Drożdże od Fermentum Mobile
– Słód pilzneński i autorski karmelowo-prażony ufundowane przez Browar Kormoran

Miejsce trzecie zdobył Tomasz Gach i otrzymuje:
– 5 kg słodu pilzneńskiego Weyermann® + chmiel Marynka i Lubelski po 3 x 30 g + drożdże Fermentis Saflager W34/70 – 1 szt ufundowane przez Browamatora
– Drożdże od Fermentum M

obile
– Słód pilzneński i autorski karmelowo-prażony ufundowane przez Browar Kormoran

4. Piotr Czarny
5. Paweł Żywiecki
6. Zdzisław Szotek
7. Dariusz Dul
8. Andrzej Miler
9. Krzysztof Czechanowski
10. Jan Krysiak
Gratulujemy!
Współorganizatorom, sponsorom i kolegom sędziom raz jeszcze dziękuję.
Krzysztof Teliżyn

Dodaj komentarz