Wczytywanie materiałów edukacyjnych...
Odkryj świat piwowarstwa domowego z materiałami edukacyjnymi, dokumentami i podcastami PSPD.
Posłuchaj naszych podcastów o piwie i piwowarstwie domowym
Zanurz się w porterze bałtyckim, piwnym stylu roku 2024! Waszym przewodnikiem będzie Marcin Chmielarz, który o piwowarskim skarbie Polski wie wszystko i jeszcze więcej. Dowiedz się, jak powstało święto Baltic Porter Day i jak je najlepiej obchodzić. Posłuchaj ciekawych anegdot i historycznych faktów, które czynią porter nie tylko piwem, ale prawdziwym dziedzictwem. Powróż z nami na temat przyszłości i tego jakie nowości i wyzwania czekają przed tym stylem. Dzięki praktycznym wskazówkom, odkryj tajniki warzenia idealnego piwa w domu. Marcin uchyla także rąbek tajemnicy dotyczący planowej książki. Tego i wiele więcej dowiecie się z dziewiątego odcinka naszego podcastu. Odkryj smak, historię i przyszłość porteru razem z nami.
Gościem piątego odcinka jest Marek Łycyniak, właściciel Kultowego Browaru Staropolskiego, w którym odbyły się Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych 2023. Rozpoczynamy od dyskusji na temat MPPD, poruszamy także temat Kraftu Roku dla piwa Porter 180, które zdobyło główną nagrodę Konkursu Piw Rzemieślniczych. Zagłębiamy się w historię browaru i rozmawiamy wyboistych początkach tej pięknej miłości do piwa i o tym, jak determinacja przyczyniły się do sukcesu browaru. Tematem, który również poruszamy, są piwa bezalkoholowe. Marek dzieli się swoimi spostrzeżeniami na temat ich rosnącej popularności i o wyzwaniach związanych z ich produkcją. Słuchając odcinka dowiesz się także: czy Browar Staropolski jest browarem kraftowym, dlaczego jest kultowy, co leżakuje w drewnianych beczkach oraz jaki styl najchętniej najchętniej widziałby jako Grand Championa.
Co łączy sędziów piwnych z psami i Szymonem Marciniakiem? Czy AI może zastąpić sędziów piwnych? Ile piwa wypija sędzia w czasie konkursu? Jak wybierany jest Grand Champion MPPD? Na te pytania w szóstym odcinku odpowiada Mateusz Puślecki, człowiek, który na organizacji konkursów zjadł zęby! Rozpoczynamy od zanurzenia się we wrażeniach z MPPD, a Mateusz ciągnięty za język zdradza, że wyniki wywołają wiele emocji. Rozmawiamy o roli konkursów piwnych i o tym dla kogo są one przeznaczone. Gość opowiada o tym, jak wygląda taki konkurs od środka. Dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, opowiadając nam o procesie organizacji konkursów, od zgłaszania piw aż po wybór zwycięzców. Słuchając go, odkrywamy wszystkie etapy, które sprawiają, że ocena piw jest sprawiedliwa i obiektywna. Nie mogło zabraknąć również praktycznych wskazówek dla piwowarów domowych, w tym jak przygotować piwo do udziału w konkursie, aby dotarło na miejsce w jak najlepszej formie.
Wywiad na gorąco, tuż po ogłoszeniu wyników, ze świeżo upieczonym Mistrzem Polski Piwowarów Domowych 2023 Fabianem Wojciechem. Jego piwo w stylu Polish Micro IPA zostało wybrane Grand Championem konkursu i zostanie uwarzone na duża skalę w Kultowym Browarze Staropolskim. Rozmawiamy o emocjach towarzyszących ogłoszeniu wyników, początkach w piwowarstwie i planach na przyszłość. Fabian zdradza także tajniki swojej receptury, w tym zwycięską kompozycję chmieli z PolishHops.
W ósmym odcinku, Mateusz Rogala, najlepszy piwowar domowy sezonu 2022/2023 dzieli się swoimi tajemnicami i opowiada o źródłach konkursowych sukcesów. W trakcie rozmowy opowiada o swojej inspiracji do zaczęcia przygody z piwowarstwem i ujawnia najważniejsze źródła wiedzy i umiejętności piwowarskich. Opowiada o książkach, mentorach i inspirujących spotkaniach, które pomogły mu poszerzyć swoje horyzonty i doskonalić się w sztuce warzenia piwa. Nie zabraknie także praktycznych rad i wskazówek dla aspirujących piwowarów. To odcinek, którego nie możesz przegapić, jeśli interesuje Cię świat piwowarstwa i chcesz swoje hobby podnieść na wyższy poziom. Przygotuj się na inspirującą podróż przez pasję, naukę i piwowarską przygodę!
W drugim odcinku Wojtek Trząski opowiada czym kierować się przy wyborze piwa, gdzie kupić dobre piwo i jak szukać piw za granicą. Poznasz też przykłady dobrych i szeroko dostępnych piw oraz dowiesz się, które piwa koncernowe są warte uwagi.
W trzecim odcinku, razem z Kacprem Jasicą rozmawiamy o różnych aspektach serwowania i degustacji piwa. Udowadniamy, że picie piwa jest doznaniem multisensorycznym, które angażuje wszystkie zmysły. Omawiamy jaki wpływ na odbiór piwa ma rodzaj szkła, sposób nalewania, temperatura czy otoczenie. Dowiesz się także jak powinno smakować piwo i jak można trenować swoje zmysły, a także czy piwo domowe różni się od piwa kupionego w sklepie pod względem omawianych aspektów.
W czwartym odcinku Kacper Myśliński opowiada o bitterze, który został wybrany piwnym stylem roku przez członków PSPD. Rozmowę rozpoczynamy od wątków historycznych, w których należy upatrywać przyczyn popularności tego piwa w Wielkiej Brytanii. Później bez encyklopedycznego podejścia przyglądamy się kluczowym cechom bitteru i niuansom, które sprawiają, że jest to piwo wyjątkowe na mapie świata. W segmencie dotyczącym polskiego rynku, wymieniamy kilka piw, które można znaleźć w sklepach, a w dziale dla piwowarów domowych zwracamy uwagę na kluczowe aspekty, takie jak woda, zasyp, zacieranie, chmielenie, dobór drożdży i fermentacja. Z tymi wskazówkami nawet początkujący piwowar będzie mógł uwarzyć świetne piwo na nadchodzące lato.
W pierwszym odcinku Michał Stemplowski opowiada o różnorodności piwnego świata. Przekonuje, że piwo to napój, który ma w sobie wiele smaków i aromatów, które można odkrywać i eksperymentować z nimi, podobnie jak w przypadku innych napoi.